Woning bezemschoon opleveren: hoe werkt dat?

Gaat u verhuizen of moet u om een andere reden een woning ontruimen en opleveren? Dan zult u zien dat in het huur- of koopcontract vaak staat dat ‘bezemschoon opleveren’ verplicht is. Het vervelende is dat in het contract vervolgens niet gespecificeerd wordt wat een woning bezemschoon opleveren dan precies betekent. Natuurlijk zal de ene verhuurder of koper strengere eisen stellen dan de ander, maar toch is er wel overeenstemming over wat iemand van u mag verwachten na een huisontruiming. In dit artikel leggen we daarom uit wat u in ieder geval moet doen om de woning bezemschoon op te kunnen leveren.

Definitie van woning bezemschoon opleveren

Zoals gezegd bestaat er niet één definitie van het begrip bezemschoon die door elke verhuurder of koper gehanteerd wordt. Het is daarom altijd slim om vooraf concrete afspraken met de betrokken partijen te maken: wat verstaat hij of zij onder bezemschoon? Lukt het niet om vooraf overleg te plegen, weet dan dat u in ieder geval alle losse artikelen en materialen moet verwijderen. In principe moet de woning weer in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht en moet alles goed worden schoongemaakt. Afhankelijk van hoe de woning is opgeleverd kan dit ook betekenen dat ‘vastzittende’ vloeren verwijderd moeten worden. Wanneer de vloer niet hergebruikt kan worden is dat natuurlijk zonde. Het is daarom een goed idee om met een eventuele volgende huurder of koper te bespreken of deze de vloer en andere vastzittende elementen wil overnemen.

Bezemschoon opleveren koophuis of huurhuis: wat moet u doen?

Welke stappen u precies moet nemen om een koop- of huurhuis bezemschoon op te leveren, is dus deels afhankelijk van wat er met de overnemende partij besproken is. In de meeste gevallen dient u in ieder geval de volgende dingen te doen:

  • Persoonlijke eigendommen en meubels uit de woning verwijderen.
  • Bekleding zoals gordijnen en vloerbedekking verwijderen tenzij de nieuwe huurder of koper deze wil overnemen.
  • Gaatjes in de muren opvullen en lijmresten op inbouwkasten of deuren verwijderen.
  • Kruip- en buitenruimtes leegmaken.
  • Keuken en sanitair gronding schoon en vetvrij maken.
  • Afvalcontainers legen.
  • Muren en vloeren in de oorspronkelijke staat en kleur herstellen.

Bezemschoon opleveren betekent kortom dat de woning schoon en in de oorspronkelijke staat wordt opgeleverd, tenzij anders is overeengekomen.

bezemschoon opleveren koophuis

Bezemschoon opleveren uitbesteden

Het zelf ontruimen en bezemschoon opleveren van een woning is een pittige klus. Zo moeten alle zware meubels uit huis worden gehaald en moet bekleding worden verwijderd. Ook moet het huis grondig worden schoongemaakt. Het opleveren van uw huis kost dus veel tijd en energie en kan, afhankelijk van de reden van de woningontruiming, ook mentaal zwaar zijn. Schroom daarom niet om het bezemschoon opleveren van de woning aan ons uit te besteden. Wij kunnen de gehele woningontruiming snel en vakkundig overnemen, zodat al uw zorgen uit handen worden genomen.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op

Wilt u meer weten over het bezemschoon laten maken van uw woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 010-422 23 21 of per e-mail op info@direct-ontruimen.nl.