Checklist voor ontruiming: dit moet je weten

Een woningontruiming komt voor wanneer iemand overlijdt of zijn huis gedwongen moet verlaten. Zo’n proces is nooit prettig en daarnaast erg arbeidsintensief. Wij hebben een checklist opgesteld die u kunt gebruiken om overzicht te houden over de zaken die allemaal moeten gebeuren.

  • Een van de eerste dingen die u moet doen bij een woningontruiming is contact opnemen met de verhuurder of de makelaar. In het geval van een huurpand, zegt u de huur op. In het geval van een koophuis bespreekt u een opleverdatum. Controleer daarnaast ook of er nog lopende leningen of hypotheken zijn.
  • Het volgende onderdeel van de ontruiming checklist is het verzamelen van persoonlijke en kostbare bezittingen. Denk hierbij aan sieraden, fotoalbums en administratieve zaken. Deze bezittingen passen meestal in 4 tot 6 dozen en worden onder de familie en nabestaande verdeeld. Voor meubels en machines zoals wasmachines en drogers geldt hetzelfde: maak een inventarisatie en verdeel deze.
  • Neem contact op met bedrijven die gaan over de levering van gas, water en elektriciteit en zeg de contracten op. Vergeet daarbij niet de eindstanden door te geven en maak hier even een foto van. Geef de eindstand van de meterstanden pas door op het moment dat de sleutels worden overgedragen. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van de ontruiming checklist.
  • In veel gevallen moet een woning bezemschoon worden Dit houdt in dat alle meubilair, vloerbedekking, lampen en bevestigingspunten aan de muur zullen moeten worden verwijderd. Dit kan een vervelend, tijdsintensief klusje zijn, dus besteed dit vooral uit aan een ontruimingsbedrijf.
  • Bij een ontruiming komt u ook ongetwijfeld veel kleding tegen. Stop de kleding in zakken en doneer het aan een kringloopwinkel of een ander goed doel.
  • Heeft de woning een alarmsysteem? Gooi deze dan niet meteen weg. Allereerst is het een paar honderd euro waard, daarnaast worden alarmsystemen vaak verhuurd via een centraal beheer bedrijf. Het is dus belangrijk om dit door te geven en eventueel op te zeggen.
  • Breng eventuele persoonlijke hulpmiddelen terug naar de verhuurder. Denk hierbij aan een rollator, scootmobiel, verpleegbed, of hulpmiddelen voor in de douche. In veel gevallen bevatten deze hulpmiddelen een sticker met daarop de gegevens van de verhurende partij.

Hulp nodig bij deze checklist voor een ontruiming?

Heeft u na het zien van deze checklist hulp nodig bij de ontruiming van een woning? Wij helpen u graag verder om de ontruiming zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor meer informatie over een woningontruiming kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.