Waarde inboedel bij overlijden bepalen

Na het overlijden van een dierbare moeten er allerlei zaken geregeld worden, zoals het bepalen van de waarde van de inboedel. Dit is niet iets waar uw hoofd naar zal staan, maar het zijn wel zaken die moeten gebeuren. Wat betreft de financiële zaken, zoals het bepalen van de waarde van de inboedel, is het van belang om zo snel mogelijk duidelijkheid te creëren. Hoe gaat u te werk? Wij leggen het uit in dit artikel.

Boedelbeschrijving

Wanneer u de waarde van de inboedel bij overlijden gaat bepalen, dan is het handig om te werk te gaan aan de hand van een boedelbeschrijving. Dit is een document waarin wordt beschreven welke bezittingen en schulden de erflater heeft nagelaten op de dag van overlijden. U kunt dit zien als een inventarisatie van het gehele nalatenschap. Het gaat hierbij niet om de aanschafwaarde, maar om de marktplaats waarde.

Bij het bepalen van de inboedelwaarde hoeft u niet letterlijk elk stuk servies vast te leggen, maar het gaat hierbij om de globale waarde. In de wet is opgenomen wat er in de boedelbeschrijving dient te worden opgenomen, hieronder vallen de volgende zaken:

Bezittingen:

–        (Vakantie)woningen, bedrijfspanden en ander onroerend goed.

–        Roerende zaken zoals inboedel, sieraden, auto’s, kunst, of antiek. (In het geval van een auto kunt u aan de hand van het kenteken om een taxatie vragen bij de dealer of zelf online op zoek gaan naar de dagwaarde).

–        Bankrekeningen, aandelen, beleggingen.

–        Contant geld.

–        Geld wat de overledenen tegoed heeft van anderen.

–        Restituties (bijvoorbeeld teruggave van de belasting).

Schulden:

–        Belastingschulden.

–        Hypotheekschulden.

–        Rekening courant onderneming.

–        Rekening courant bij een bank.

–        Overige schulden (m.u.v. IBG studieschulden, deze komen te vervallen door overlijden).

–        Uitvaartkosten (denk hierbij aan de uitvaartonderneming, rouwkaarten, grafsteen).

Let erop dat u bij het bepalen van de waarde van de inboedel en het opstellen van de boedelbeschrijving, overal de waarde opneemt zoals deze op de sterfdatum was.

Woningontruiming

Naast het bepalen van de inboedelwaarde bij overlijden, is het ook zaak dat de inboedel uit het huis wordt gehaald. In deze emotionele tijd kunnen wij ons voorstellen dat het fijn is om ontzorgd te worden op het gebied van woningontruiming. Wij helpen u hier graag bij.

In een gratis en vrijblijvend gesprek bespreken we uw situatie en de bijkomende werkzaamheden, zodat wij een kostenplaatje kunnen opstellen. U kunt een vrijblijvende afspraak inplannen door met ons contact op te nemen.