Inboedel: wat is dat en wat moet je regelen?

Direct Ontruimen verzorgt voor u de ontruiming van inboedel na bijvoorbeeld het overlijden van een familielid, na een scheiding, of na een faillissement. Wij nemen het leeghalen van een woning volledig voor u uit handen. Maar wat is inboedel eigenlijk? En wat moet er door u geregeld worden als u ons de ontruiming toevertrouwt? Op die vragen geven wij hieronder antwoord.

Wat is wel inboedel?

Bij een woning zijn alle spullen die in en om het huis te verplaatsen zijn inboedel. Anders gezegd: alle spullen die op te pakken zijn zonder iets kapot te maken, behoren tot de inboedel – ook wel huisraad genoemd. Het zijn bezittingen van uzelf, uw partner, kinderen en andere mensen die in uw huishouden wonen. Voorbeelden zijn meubilair (stoelen, tafels en dergelijke), servies, kleding, televisieschermen en computers, een zonnescherm en antenne, de vloerbedekking of het laminaat, gordijnen, de fietsen in de schuur, maar ook etenswaren of medische spullen die u huurt of tijdelijk gebruikt.

De inboedel is niet verzekerd bij schade aan het huis. Er dient daarvoor een aparte inboedelverzekering te worden afgesloten. Dat is vooral verstandig wanneer er ook kostbare stukken tot de inboedel behoren, zoals kunst (denk aan schilderijen of beelden), antiek, dure sieraden, verzamelingen, muziekinstrumenten en audiovisuele apparatuur zoals een dvd-speler of digitale camera.

inboedel wat is dat

Wat is geen inboedel?

Bezittingen die geen inboedel zijn, zijn spullen die vastzitten aan uw huis, zoals een gelijmde parketvloer of inbouwapparatuur in de keuken. Eigenlijk is de inboedel alles wat u bij een eventuele verhuizing mee kunt nemen, wat verklaart dat de keuken niet tot de inboedel van uw huis behoort. Ook voertuigen zoals een auto, motor of boot, caravan of aanhangwagen zijn geen inboedel.

Wat moet u regelen?

Als u door omstandigheden een woning moet ontruimen, kunt u Direct Ontruimen inschakelen voor een snelle, deskundige ontruiming en schone oplevering. U hoeft dan weinig meer te regelen. Het enige wat u zelf moet doen, is bepalen welke spullen u wilt houden en wat er met de rest van de inboedel moet gebeuren. U kunt ons de opdracht geven om bruikbare inboedel een tweede leven te geven (wij kunnen een deel opkopen, of naar de kringloop brengen). Ook kunt u de inboedel uit de woning laten opslaan. Dit kan indien gewenst in onze grote opslagruimte.

Als u wilt weten of Direct Ontruimen u kan helpen, neemt u dan gratis en vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag met u de mogelijkheden voor uw situatie.